Mając tego świadomość w Słoneczku podawane są tylko ekologiczne kasze, a jarskie zupy przygotowywane są z warzyw ze sprawdzonych źródeł. W przedszkolach waldorfskich dieta oparta na zbożach nie jest przypadkowa. Zboża to rośliny, które w swoim rozwoju dążą wciąż do światła, otwierając się na działanie światła słonecznego. Są pożywieniem silnie wzrostowym, a dziecko przedszkolne jest teraz właśnie w najintensywniejszym rozwoju jakościowym. Do kasz zawsze podaje się masło, owoce, bakalie lub gotowane warzywa. Do picia podawana jest herbatka ziołowa skomponowana z kilku różnych ziół. Rodzaj spożywanego jedzenia w przedszkolu powtarza się w rytmie tygodniowym.

Kiełki lucerny

RYTM TYGODNIA MENU W SŁONECZKU

I ŚNIADANIA:

poniedziałek: bio owsianka na wodzie ze startym jabłuszkiem + masło +  cynamon + jogurt naturalny
wtorek: chleb żytni na zakwasie + masło + twarożek ze śmietaną + sól ziołowa + kiełki / warzywa sezonowe
środa: bio razowy kuskus na krowim mleku
czwartek: chleb żytni na zakwasie + masło + paprykarz wegetariański z kaszą jaglaną „Primavika” + kiełki / warzywa sezonowe + bio kawa inka na mleku krowim
piątek: bio musli „5 zbóż” Państwa Babalskich na krowim mleku + bio rodzynki + orzechy włoskie i laskowe

II ŚNIADANIA:

poniedziałek: BIO PEŁNOZIARNISTY RYŻ BASMATI Z MUSEM JABŁKOWYM I CYNAMONEM + BIO RODZYNKI
wtorek: BIO KASZA JĘCZMIENNA + GOTOWANA STARTA MARCHEWKA + GOTOWANA BIO ZIELONA SOCZEWICA
środa: BIO KASZA JAGLANA Z JABŁUSZKIEM + JOGURT w
czwartek: BIO ŻYTO/KASZA GRYCZANA+ KEFIR
piątek: BUDYŃ BIO OWSIANY+SUROWE JABŁUSZKO+POWIDEŁKO (na życzenie)

JARSKIE ZUPY Z OLIWĄ Z OLIWEK:

poniedziałek: pomidorowa z bio czerwoną soczewicą i bio ryżem basmatii / bio orkiszowym makaronem+śmietana
wtorek: krupnik z bio kaszą pęczak
środa: ogórkowa z ekologicznych kiszonych ogórków + chlebek żytni+śmietana
czwartek: grochowa z bio grochu + chlebek żytni
piątek: barszcz czerwony z bio ciecierzycą / bio fasolą jaś + 1/2 jajka + śmietana)