Mając tego świadomość w Słoneczku podawane są tylko ekologiczne kasze, a jarskie zupy przygotowywane są z warzyw ze sprawdzonych źródeł. W przedszkolach waldorfskich dieta oparta na zbożach nie jest przypadkowa. Zboża to rośliny, które w swoim rozwoju dążą wciąż do światła, otwierając się na działanie światła słonecznego. Są pożywieniem silnie wzrostowym, a dziecko przedszkolne jest teraz właśnie w najintensywniejszym rozwoju jakościowym. Do kasz zawsze podaje się masło, owoce, bakalie lub gotowane warzywa. Do picia podawana jest herbatka ziołowa skomponowana z kilku różnych ziół. Rodzaj spożywanego jedzenia w przedszkolu powtarza się w rytmie tygodniowym.

Kiełki lucerny z przedszkolnej uprawy

RYTM TYGODNIA MENU W SŁONECZKU

I ŚNIADANIA:

poniedziałek: owsianka na wodzie ze startym jabłuszkiem + masło +  cynamon
wtorek: chleb żytni na zakwasie + masło + twarożek ze śmietaną + sól ziołowa + kiełki z własnej uprawy / warzywa sezonowe
środa: razowy kuskus na krowim mleku
czwartek: chleb żytni na zakwasie + masło + paprykarz wegetariański z kaszą jaglaną „Primavika” + kiełki z własnej uprawy / warzywa sezonowe
piątek: musli „5 zbóż” Państwa Babalskich na krowim mleku + rodzynki + orzechy włoskie i laskowe

II ŚNIADANIA:

poniedziałek: PEŁNOZIARNISTY RYŻ BASMATI Z MUSEM JABŁKOWYM I CYNAMONEM + RODZYNKI
wtorek: KASZA JĘCZMIENNA + GOTOWANA STARTA MARCHEWKA + GOTOWANA ZIELONA SOCZEWICA
środa: KASZA JAGLANA Z JABŁUSZKIEM + JOGURT własnej produkcji
czwartek: ŻYTO/KASZA GRYCZANA+ KEFIR własnej produkcji
piątek: BUDYŃ OWSIANY+”ŻYWE” JABŁUSZKO+POWIDEŁKO własnej produkcji (na życzenie)

JARSKIE ZUPY Z OLIWĄ Z OLIWEK:

poniedziałek: pomidorowa z czerwoną soczewicą i ryżem basmatii /orkiszowym makaronem+śmietana
wtorek: krupnik z kaszą pęczak i kilkoma grzybkami z własnego zbioru
środa: ogórkowa z ekologicznych kiszonych ogórków + chlebek żytni+śmietana
czwartek: grochowa + chlebek żytni
piątek: barszcz czerwony z ciecierzycą / fasolą jaś + 1/2 jajka + śmietana)